Bierfestival Purmerend

Op de laatste zondag van januari, 29 januari 2012, is de eerste editie van het BIERFESTIVAL PURMEREND.

 

De locatie is Café Aad de Wolf Koemarkt 13-15 in Purmerend.

 

Het BIERFESTIVAL PURMEREND is een initiatief van Café Aad de Wolf en de Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers (S.N.A.B.) en het festival zal jaarlijks op de laatste zondag van januari op de agenda staan.

 

Zeven brouwerijen bouwen hun kraam op en komen met hun eigen, specifieke bieren. Vijf brouwerijen hebben op dit moment al toegezegd aanwezig te zijn:

 

-S.N.A.B. (bekend van o.a. het Purmerendse bier 1410, welke de Silver Award 2010 heeft gewonnen in de Belgium Style Ale klasse tijdens de uitreiking van de European Beer Star Awards). SNAB staat voor Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers en is opgericht op 24 januari 1991.

Ons primaire doel is “het promoten van de biercultuur in het algemeen en het promoten van alternatieve bieren in het bijzonder”.

Onder alternatieve bieren verstaan wij bieren die met nieuwe grondstoffen en methodes worden gebrouwen.

Om onze doelstellingen te bereiken richten wij onze aandacht op het ontwikkelen en commercieel exploiteren van nieuwe bieren die niet of nooit eerder in Nederland zijn gebrouwen.

 

SNAB staat, met andere woorden, voor:

Cultuur

De (her)introductie van oude biersoorten die verloren zijn gegaan en biersoorten die nooit eerder in Nederland zijn gebrouwen

Karakter

Het brouwen van bieren met een eigen, herkenbare smaak.

Avontuur en smaaksensatie krijgen de nadruk.

Creativiteit

Door gebruikmaking van natuurlijke, niet-conventionele grondstoffen gaat SNAB een grensverleggende uitdaging aan. Maar ook klassieke bieren worden gecombineerd tot nieuwe, alternatieve bieren

 

Op de website www.snab.nl kunt u ook een overzicht vinden van de bieren die veelvuldig internationale prijzen hebben gewonnen.

 

-Uit de Beemster brouwerij De Lepelaer,

 

Zij nemen mee:

 

Beemster Blond; Het is een heerlijk vol, tikkeltje zoetig en fruitig blondbier met een mooi in balans zijnde bitterheid.

 

Beemster Tripel; een fris fruitig, iets zoetig en alcohol warmende tripel, die moutig en vol van smaak is met een langzaam wegvloeiend bittertje.

 

De Lepelaer is in 1996 begonnen met het zelf brouwen van speciaalbieren. Zonder enige kennis te hebben gewoon begonnen. In 1999 een 4de en 6de plaats gehaald met een tripel op het open Nederlandse kampioenschap voor amateurbierbrouwers.

 

Daar waren zij zelf nog niet tevreden mee en hebben nog 2 jaar geëxperimenteerd met mout, gist en hopsoorten. Net zolang tot zij daar tevreden over waren, en het resultaat kunt U op 29 januari proeven.

 

In 2002 heeft Brouwerij De Lepelaer de 5de plaats behaald met een blond bier, ook nu was de brouwmeester weer niet helemaal tevreden heeft daarom de hopsoorten aangepast aan het bier, Dat resulteerde in een 2de plaats op hetzelfde kampioenschap van 2003. Ook dit kunt U op het Purmerendse Bierfestival proeven.

 

In 2002 is voor de grap een brouwsel Beemster Tripel gebrouwen bij Brouwerij De Schans in Uithoorn en dat bij de plaatselijke horeca neergezet.

 

Sinds 2003 is het klantenbestand welke de Beemsterbieren verkopen flink uitgebreid.

 

Nieuwsgierig? Kijk eens op de website www.lepelaer.nl

 

Uit Zaandam komt de Breugems Brouwerij en neemt de volgende bieren mee naar het Purmerends Bierfestival:

 

* Breugems Winterbier (winterbier)

 

* Op Saense Weizen (Dunkel Weizen)

 

* Breugems Stoutert (Stout)

 

www.breugemsbrouwerij.nl

 

Ook komt de Texelse Bierbrouwerij op 29 januari naar Purmerend, alsmede Brouwerij ’t Veulen uit Volendam.

 

Op de website www.bierfestivalpurmerend.nl kunt u informatie vinden over o.a. welke brouwerijen aanwezig zijn. Maar ook verdere informatie over het Bierfestival, route en dergelijke.

 

Aanvang

 

Vanaf 13.00 uur heten een 7-tal kleine brouwerijen iedereen van harte welkom op dit bierfestival.

 

Iedere brouwerij presenteert is z’n eigen kraam dan ook z’n eigen bier en u kunt van kraam naar kraam wandelen om al dat lekkers te bestellen.

 

Rond 19.00 uur zal het sein gegeven worden voor de ‘laatste ronde’.

 

Verder…

 

Hoewel de nadruk deze middag op speciaalbier ligt, kan er ook natuurlijk aan de bar iets anders besteld worden.

 

Wij zien u dus op de laatste zondag van januari…

 

Met dorstige groet,

 

Peter Kost, Marcel Vermeulen, Rob & Jeroen de Wolf